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July 25, 2012
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Dear Salutation:


I am writing to you on behalf of the New York State Deferred Compensation Board (the “Board”) regarding the disclosure of the fees and expenses related to the administration and investment management of deferred compensation plans sponsored by public employers in New York State.

The disclosure of fees and expenses by retirement plans has been the subject of extensive coverage in the popular and financial press, and the alleged lack of fee disclosure by private sector plan administrators has been the subject of recent litigation.  The U.S. Department of Labor recently finalized rules that require plan administrators of private sector defined contribution plans to disclose to plan participants detailed information about the cost of administering plans and the fees charged against their accounts.  These rules do not apply to public employer deferred compensation plans, but Section 9005.3 of the Rules and Regulations of the Board (the “Board’s Rules”), effective June 15, 1998, provides that:

Each participant in a plan shall be furnished with clear and complete written disclosure no less frequently than annually (i) of all fees and expenses paid out of or charged against any assets of the plan, including all fees and expenses netted against any investment return on amounts held under the plan and (ii) of the allocation of all such fees and expenses to and among participants’ accounts under the plan.

The Board has been asked to provide guidance on this Rule, and the purpose of this letter is to provide that guidance.


A description of the full range of fees and fee arrangements covered by the Board’s Rules is beyond the scope of this letter.  However, it is important to stress that plan service 
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providers may be receiving compensation for providing services to the plan, even where the compensation is not an explicit charge against the assets of the plan.     


Typically fees are collected either through an asset-based fee, a fixed-dollar charge to each participant (a per participant charge), or a combination of both.  Revenue raised through an asset-based fee may be collected through a revenue sharing arrangement with the financial organizations that provide services to the plan.  In a typical revenue sharing arrangement, the plan’s trustee or record keeper receives compensation from one or more financial organizations that manage the assets of the plan or provide investment options for the plan.  When a revenue sharing arrangement is in place, the cost of plan administration is often embedded in the expense ratio for one or more of the plan’s investment options and, therefore, is not readily apparent to participants in the plan.  


Administrators may also charge fees related to the specific services utilized by a particular participant, such as for loan origination, QDRO processing, check processing or access to a brokerage or self-directed window.  

The Board believes that plan sponsors need to know all of the fees received by service providers for plan-related services, so the plan sponsor can understand the costs of the services being procured for the plan.  The Board also believes that it is important that plan participants receive clear, complete and current information about all fees and expenses charged against the deferred compensation plan in which they participate and be informed about the costs of the administrative and investment management services offered by the plan.  The Board’s Rules are based upon the premise that disclosure of fees and costs is in the best interests of plan sponsors and plan participants.   


Enclosed with this letter are alternative approaches that would demonstrate a good faith effort at compliance with the Board’s Rules.  Plan sponsors and administrators are free to determine other methods to comply with the Board’s Rules.  


The Board hopes that this guidance is valuable to plan sponsors.  Should you have any questions, please feel free to contact me or David Fischer, Deputy Executive Director, at 518-473-6619.


Thank you for your attention to this most important matter.
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Sincerely,


Edward J. Lilly



Executive Director 
Enclosure

Guidance from the New York State Deferred Compensation Board 

Related to the Disclosure of Fees 

By Public Employer Deferred Compensation Plans

Section 9005.3 of the Board’s Rules provide that

Each participant in a plan shall be furnished with clear and complete written disclosure no less frequently than annually (i) of all fees and expenses paid out of or charged against any assets of the plan, including all fees and expenses netted against any investment return on amounts held under the plan and (ii) of the allocation of all such fees and expenses to and among participants’ accounts under the plan.


The plan sponsor is responsible to ensure that its plan is in compliance with the Board’s Rules and the following guidance is intended to assist a plan sponsor to meet that obligation.  The examples below are intended to assist plan sponsors with compliance.  However, each plan sponsor is responsible for determining the content and timing of the disclosure to participants that is required to comply with the Board’s Rules, taking into account the specific facts and circumstances of the sponsor’s plan. 

Two-Step Process


There is a two-step process required to comply with fee disclosure.  The first step is to request, receive and reasonably verify the fee information from the plan’s service providers.  The second step is to disclose that information to plan participants in a clear, complete and current manner.  

Information from Plan Service Providers

Fee information should be obtained and verified no less frequently than annually.  An appropriate reporting period would be the “plan year”, which the Model Plan document defines as the calendar year.  The Board suggests that the request for fee information from service providers be submitted within 30 days after the close of the reporting period.

The plan sponsor, following the close of the reporting period, should request from the plan administrator and other plan service providers a description of the services performed for the reporting period, the types of fees imposed upon the participants or assets in the plan during the reporting period, and, if different, the amount of compensation received by each service provider to the plan for providing plan related services.  


Plan sponsors may find it advisable to ask the service providers to produce the type of fee and service disclosure that would be required to a private pension plan under the recently adopted U.S. Department of Labor regulations and in Section 408(b)(2) of ERISA. 


When fees are collected through an asset-based formula or an imbedded administrative fee, the fee disclosure from service providers may identify:

· each investment option;

· the total asset-based fee or expense ratio;

· the amount of the fee for the reporting period that is dedicated to investment-related expenses and the amount dedicated to administrative expenses; and

· the amount of the fee for the reporting period allocated to administrative expenses as a dollar amount for the reporting period.  If the amount of asset-based fee allocated to administrative services is the same for each investment offered by the plan, the disclosure may identify the fee percentage and the total dollar amount.  

Where fees are paid though a per participant charge, the disclosure may state the per participant fee, the number of participants charged the fee, and the total amount of the fee for the applicable reporting period.


Finally, where a fee is charged for specific plan services, such as loan origination, QDRO processing, check processing or access to a brokerage window, the plan administrator may list the specific service and the fee for such service.

Information to be Supplied to Plan Participants

Upon receipt of the fee and compensation information, a plan sponsor may comply with the Board’s Rules by providing (or causing to be provided) an appropriate combination of the following disclosures in writing to participants following the end of the reporting period.  The Board suggests that the fee information be provided to plan participants within 90 days after the close of the reporting period.

· For each service provider to the plan, the total dollar amount of the direct compensation received by the service provider from the plan or plan assets for plan services performed during the reporting period and a brief description of the services provided.

· The expense ratio for each plan investment option for the reporting period and the dollar amount for each $1,000 in investments that the expense ratio represents.  For example, the cost of investing in an investment option with a .90% expense ratio is $9 per $1,000 of the investment balance in that investment option.

· The total per-participant cost of administrative services (e.g., record keeping custody, accounting, legal) for the reporting period.  For example, such disclosure could be in  the following form: 

“The total fees paid to the plan’s service providers for administrative, record keeping and trust and custody services for the period from [DATE1] to [DATE2] was $[AMOUNT].    There were [INSERT NUMBER OF PARTICIPANTS] participants in the plan on [DATE2].  Therefore, an approximate average per participant cost of administering the plan for the period from [DATE1] to [DATE2] was $[ALL FEES/TOTAL # OF PARTICIPANTS].”

· A listing of each investment option with the disclosure for the reporting period of the revenue sharing or imbedded administrative fee percentage for each investment option.  

Where the revenue sharing percentage for all investment options is the same, the plan sponsor could provide an example that generalizes the administrative costs.  An illustrative disclosure statement could be in the following form.  

“For the period from [DATE1] to [DATE2], each plan investment option paid a [INSERT REVENUE SHARING PERCENTAGE] revenue sharing or imbedded administrative fee reimbursement to the [NAME OF PLAN ADMINISTRATOR OR APPLICABLE SERVICE PROVIDER] for administrative services provided to the plan and plan participants.   You can determine the approximate cost of these administrative services paid by you for that period by multiplying the percentage specified above by your balance in the plan.  For example, if your balance is $50,000, you would multiply that amount by [INSERT REVENUE SHARING PERCENTAGE].  The result is $[AMOUNT] and approximates what you are paying for administrative services.”

Where the revenue sharing or imbedded administrative fee percentage is not the same for all investment options, the plan sponsor may provide a listing of each investment option and the revenue sharing or imbedded administrative fee percentage related to that investment option, and a description of how to determine an approximate personal administrative fee.  An illustrative disclosure statement could be in the following form.  

“For the period from [DATE1] to [DATE2], each plan investment option paid a revenue sharing or imbedded administrative fee to [NAME OF PLAN ADMINISTRATOR OR APPLICABLE SERVICE PROVIDER] for administrative services.  The attached chart shows the revenue sharing percentage for each investment option for the reporting period.  You can determine the approximate amount of the administrative costs paid for that period by each investment option in which you were invested by multiplying the percentage amount for that investment option by your  balance in that investment option.  For example, if your balance in Fund A is $50,000 and the revenue sharing or administrative fee percentage is .25% (.0025), the administrative charge is approximately $125.  This computation should be done for each investment option in which you are invested to determine the total approximate amount that you paid for administrative services for the reporting period.”

· The disclosure of all services for which there is a specific fee (i.e. loan, QDRO administration, brokerage window, investment advice, or distribution fees) and the amount of the fee for the reporting period. 


A plan sponsor may further demonstrate compliance with the Board’s Rules by maintaining the required disclosures for a reporting period on a web site that is readily accessible to all plan participants.
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